Segítsüti

2010. tavasz - Két koraszülött osztály

2010. március 21. 20:34


A 2010. tavaszi Segítsüti a Péterfy kórház és a miskolci megyei kórház koraszülött osztályait támogatta. 

Azt hiszem, a magyar egészségügy szomorú állapotáról senkinek nem kell hosszas leírásokat adni, senki nem fog rácsodálkozni, mindenkinek vannak vonatkozó történetei. Különösen érzékenyen érinti az embert, ha a legkiszolgáltatottabb, legkisebb csöppségek, az újszülöttek körülményei nem ideálisak. Közülük pedig nem elhanyagolható (kb. 8-10%, 8-9000 gyermek évente) a koraszülöttek aránya, akik akár több hónappal a várt időpont előtt jöhetnek világra, és folytatnak értük sokszor ember feletti küzdelmet az orvosok és nővérek. Kis csapatunk teljes egyetértéssel sorakozott fel amögött, hogy két koraszülött osztályt próbáljunk meg szerény lehetőségeinkhez mérten támogatni. A tavalyi összegből kiindulva sajnos komolyabb, több milliós műszerek beszerzésére várhatóan nem lesz lehetőségünk, de úgy gondoltuk, az is fontos, hogy a mindennapi élet megkönnyítéséhez hozzájárulhassunk - drága koraszülött pelenkával, ruhácskákkal, takarókkal, eldobható eszközökkel, vagy bármi mással, amire szükségük van és beilleszthető lesz a keretbe. Két kórház koraszülött osztályának vezetőjével vettük fel a kapcsolatot, mindketten nagyon kedvesen vették szándékunkat és hálásan fogadják a leendő támogatást.

Hogy miért pont őket választottuk a 21 PIC/NIC közül? Nyilván mindegyik koraszülött osztályon lehetne segíteni, nagyon nehéz volt közülük választani, úgyhogy ehhez a Koraszülött.com segítségét kértük, akik rengeteg praktikus információval próbálják segíteni a koraszülöttes családokat, sok egészségügyi intézményről gyűjtöttek be tapasztalatot. A főszerkesztő több kórházat is említett, mint ahol elkél a segítség, ezek közül egy vidékit és egy budapestit választottunk, hogy ne aprózódjon túlságosan sokfelé a támogatás, érdemi lehessen.  

A budapesti Péterfy Sándor utcai Kórház Koraszülött- és Patológiás Újszülött Osztálya az egyik kiszemelt egység, amelyet segíteni szeretnénk. Itt nemrég két mamaszoba került kialakításra, ezek otthonosabbá tételéhez szeretné a főorvos úr a segítségünk felhasználni, csecsemőkocsi és egyéb tételek beszerzéséhez, amiket a végösszeg fényében pontosítunk majd.

Másik támogatandónak egy vidéki kórházat gondoltunk, ez a hosszú hivatalos nevű, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Központ Koraszülött és Újszülöttpathológiai Osztálya - röviden a miskolci kórház Gyermekegészségügyi Központja. A főorvosnővel szintén abban maradtunk, hogy a végösszeg fényében pontosítjuk majd, mire lehet szükségük.