Segítsüti

2009. karácsony - Gyermekétkeztetési Alapítvány

2009. december 12. 10:19


A 2009. karácsonyi sok kicsi akció támogatottja hat rászoruló család volt a Gyermekétkeztetési Alapítvány segítségével.

A Gyermekétkeztetési Alapítvány 1993 óta segítik a rászoruló gyermekek étkeztetését, általában oktatási intézményeken, önkormányzatokon, gyermekotthonokon keresztül juttatja el támogatásait hozzájuk. A 2009-es sok kicsi akció egybecsengett egy új, Fej a fejjel elnevezésű kísérleti program beindításának tervével, amely során egyéni támogatásokat juttattak el igencsak rászoruló, kisgyermekes családoknak közvetlenül.

A sok kicsi akció során összegyűlt 1.840.000 Ft-ból hat rászoruló család kapott támogatást a következő módon: egy éven keresztül minden hónapban 25.000 Ft juttatást kaptak, amiből számlával igazoltan alapvető élelmiszereket kellett vásárolniuk. A családok beszámolókat készítettek sorsuk alakulásáról, és a számlákat, igazoló dokumentumokat és minden egyéb információt a GYEA összegyűjtötte a Fel a fejjel blogon , így a támogatók ellenőrizni tudják, hova kerül a pénzük, és miként használják fel azokat. A hat, a GYEA által az önkormányzatokon, gyermekvédelmi szerveken stb. keresztül leellenőrzött, valóban rászoruló családról a következőket lehet tudni, ügyelve személyiségi jogaikra:

a) egyedülálló, alacsony fizetésű anyuka és óvodáskorú kisfia, akiknek hó végén gyakran ételre is alig jut pénzük;
b) ötgyermekes család, egyik szülő beteg, munkaképtelen, nagyon rossz anyagi helyzetben élnek;
c) egyedülálló, három gyermeket nevelő, minimálbérért dolgozó, kisvárosban élő anyuka, az egyik gyermek súlyos beteg;
d) kétgyermekes, kisvárosban élő család, egyik szülő munkanélküli, nagyon nehéz anyagi helyzetbe kerültek, élelemre is nehezen jut;
e) egy pici gyerekkel egy faluban élő család, alkalmi munkákból tudják keservesen fenntartani magukat;
f) három árva unokáját és egy dédunokáját egyedül, nehéz körülmények között nevelő, beteg, nyugdíjas nagymama.

Nekik egy évig könnyebb lett az életük, mind a tizenhat érintett gyermek és a felnőtt családtagok minden hónapban biztosan ételhez jutottak, hála a sok kicsi akció során összegyűjtött támogatásoknak.